Omaa radiohistoriaa

Mielestäni tämän blogin pääjuttu on tuo Omaa radiohistoriaa , joka viimeksi päivitetty 22.12.2013.

lauantai 3. maaliskuuta 2012

SDR-vastaanotin Winradio WR-G313E

Winradio WR-G313e
Vuonna 2005 aloin kiinnostua tietokoneeseen liitettävän softa-radion eli ns. SDR-vastaanottimen hankinnasta. Silloin DX-kuuntelijoiden piirissä kiinnostavimpia olivat Australialaisen Winradion laitteet ja markkinoille oli tulossa uusi USB-liittimeen liitettävä WR-G313e malli, jonka sitten hankin erään yhteisoston mukana Ruotsista Waveline AB:lta. Vaikka alennusta tuli n. 60 euroa niin hinta oli nykymittapuun mukaan aika suolainen eli n. 1170 €.
Pidin tuosta vastaanottimesta, aiempi päävastaanottimeni modifioitu LOWE HF-225 jäi toiseksi ja vähemmälle käytölle, vaikka suunnilleen samanlailla sain molemmilla asemat kuuluviin.
Hankin siihen myös lisäohjelman jolla voin kuunnella digitaalisia DRM- eli Digital Radio Mondiale-lähetyksiä, vaikka niitä ei kovin paljon ole tullut kuunneltua niin mukava sekin mahdollisuus oli ottaa käyttöön. DRM:stä puhuttiin silloin siihen tyylin että ne lähetykset saattaisivat lisääntyä paljonkin, mutta niin ei ole ainakaan vielä käynyt.

Näyttö muistuttaa perinteisen liikennevastaanottimen ulkonäköä, harmittava seikka on että sen kokoa ei voi muuttaa vaan se riippuu tietokoneen näyttötarkkuudesta. Toimintoja on ihan mukavasti, mm. 4 vfo:ta, notch-suodin, if-shift, portaaton kaistaleveydenn säätö, muistipaikkojen sekä alueiden skannaus, äänen ja 20kHz kaistan nauhoitus, jne.
Vastaanoton spektrinäyttö on kapea, vain 20kHz leveimmillään, mutta alas voi avata näytön johon saa pyyhkäistyä leveämmän kaistan näkyville mutta siinä näkyy piikkeinä vain pyyhkäisyn hetken asemat eli ei päivity itsekseen. Laitteessa on pieni sisäinen tuuletin, mutta sen ääni on niin vaimea, että ei siitä ole haittaa. Vastaanotin liitetään tietokoneeseen USB-liittimen kautta mutta virransyöttöön tarvitaan erillinen 12V/1A virtalähde.
Tarkemmat tekniset tiedot täällä.

Tässä kuvia näytöstä ja muista avattavissa olevista ikkunoista:
Tässä kuunnellaan Scandinavian Weekend Radiota ja notch-filtterillä suodatetaan 5982kHz:llä oleva häiritsevä signaali
DRM modulaattori käytössä ja kuuntelussa Vatikaanin Radio 1611kHz
Demodulator Setupista voi tehdä joitain säätöjä

Tästä voi tutkia signaalia vastaanottimen eri paikoista
Tästä näkee myös taajuuspoikkeaman ja modulaatioprosentin
Tässä on avattu alas spektrinäyttö johon on pyyhkäisty alue 6-6,3Mhz, mutta sitä voi säädellä mieleisekseen, voimakkain asema näkyy piikkinä taajuudella 6190kHz.

Parin vuoden käytön jälkeen alkoi esiintyä ajottain jokin värähtely joka peitti kaikki signaalit, huomasin että värähtelyä ei tullut jos kytkin kannettavasta tietokoneestani WLAN:in pois päältä. Huomasin että myös jotain palaneen hajua tuli hiukan.
Kirjoittelin Winradion asiakastukeen ja sain vastauksen että kannattaisi tutkia virtalähde ja kokeilla toista jos mahdollista, sen tein ja toisella virtalähteellä toimi hyvin. Alkuperäiseen oli tullut jokin vika ja se antoi 12 Voltin sijaan n. 25,5 Volttia eli reilusti liikaa, tosin tuo mittaus oli ilman kuormitusta.
Taas toimi pari vuotta kunnes alkoi jumiutua kokonaan ajottain lämmetessään ja jähmetti joskus koko tietokoneen niin että se oli käynnistettävä uudelleen, viimein vastaanotin ei sitten käynnistynyt lainkaan ja Windows kertoi että usb-laite on viallinen.
Taas otin yhteyttä tukeen ja sanoivat että se voidaan korjata heidän euroopan huollossaan Slovakiassa hintaan 209€ johon sisältyy myös kuljetukset. Vähän mietin että heitänkö jo roskiin, mutta silloin ei kuitenkaan parillasadalla eurolla olisi saanut muutakaan vastaavaa tilalle. Kirjoittelin asiasta myös keskustelupalstoille, sain jotain vihjeitä ja päätin avata laitteen, mutta silmämääräisesti kaikki näytti ehjältä eikä oikein mitään vaihdettavaakaan, kuten elektrolyyttikondensaattoreita, näkynyt joten pistin kuoret takaisin.
Tilasin tilalle jenkeistä SDR-IQ vastaanottimen, mutta silti päätin viimein hyväksyä huoltotarjouksen ja kuriiri nouti laitteen kotoa. Muutaman viikon päästä se tuli takaisin kunnossa ja on toiminut siitä lähtien, mutta kuuntelu on nykyisin painottunut SDR-IQ:n käyttöön, tosin joskus kuuntelen molemmilla yhtaikaa. Toisen ääni tulee läppärin omista kaiuttimista ja toisen usb-äänikortin kautta lisäkaiuttimista. SDR-IQ:lla saattaa tulla hieman enemmän taustakohinaa mutta sen laajemmalta näytöltä on helpompi havaita heikkoja ja kuulumattomiakin signaaleja.
Tässä ne kaverukset, SDR-IQ ja WR-G313e rinnakkain
Nykyään tuo G313e on aika vanhentunut malli ja Perseus vastaanotin tuntuu olevan suosiossa. Uudemmissa vastaanottimissa hyvänä puolena on leveä spektrinäyttö ja laajemmat kaistan tallennus mahdollisuudet, tuossa G313e:ssa ainoastaan 20kHz. Winradiollakin on nykyisin parempia malleja myynnissä kuten Excalibur, mutta se ei käsittääkseni ole lyönyt suosiossa Perseusta.
Hankin myöhemmin käytetyn Perseuksen, siitä onkin sitten tullut ykkösvastaanottimeni. Myös SDR-Play ja muutamia RTL-tyyppisiä SDR-vastaanottimia on tullut hankittua.

Winradion sivut:  http://www.winradio.com/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti