Omaa radiohistoriaa

Mielestäni tämän blogin pääjuttu on tuo Omaa radiohistoriaa , joka viimeksi päivitetty 22.12.2013.

torstai 11. maaliskuuta 2021

Radion suojausta

Hankin radion etupään suojaksi mahdollisten ympäristön salamaniskujen varalta "Receiver Guard" nimisen palikan, jonka hinta postimaksuineen 14,96USD. Epäilin laatua halvan hinnan vuoksi, mutta päätin tilata. Sitä myy lukuisat kauppiaat netissä, en tiedä onko kaikissa sama valmistaja:  https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2060353.m570.l1313&_nkw=receiver+guard&_sacat=0


Se tuli luvatussa ajassa, kotelo oli hyvän tuntuinen, päälle liimattu tarra hieman rypyssä ja vinossa, joka antoi huonon ensivaikutelman. 

Testatessa huomasin että ei läpi kulkenut signaalia lainkaan.  Avasin sen jolloin huomasin että toisen UHF-liittimen keskitappiin menevä juotos oli ns. kylmäjuotos, ja irtosikin heti. Myös molemmissa päissa oli kytkentälangalla kytketty piirilevyn maa liittimen runkoon, ne juotokset oli irti. Ei ollut kuumennettu tarpeeksi.

Lisäksi huomasin että piirilevyllä olevat kaksi diodia olivat samaan suuntaan maihin, mielestäni virhe, aina ne on vastaavissa tilanteissa eri suuntiin. Netistä löytyikin kuva ja kytkentä samanlaisesta, ja niissä diodit olivat eri suuntiin. Lisäksi hieman ihmetyttää miksi kytkennässä on ensin signaalilinjasta kondensaattori ja sen perästä nuo diodit maihin. Yleensä vastaavissa suojakytkennössä diodit on suoraan signaalista maihin.

Olisin odottanut näkeväni jonkinlaisen kaasupurkausputken, joita myös plasmasuojaksi sanotaan, mutta sitä ei ollut. Jos tätä tulen joskus korjausten jälkeen käyttämään, niin sellaisen varmaan lisään.


Lamppuja on kaksi sarjassa, tuossa kaaviossa yksi.  


Onhan minulla käytössä muitakin ja parempia vastaavia, mutta piti tämäkin kokeeksi hankkia.

Myyjälle valitin toimimattomuudesta, tuli täysin hyödytön vastaus. Vain jotain linkkejä kiinankieliseen videosivuun  ja foorumeihin. Niissä ilmeisesti vain yleistä tietoa vastaanottimien käytöstä. Sain sen käsityksen että luulevat minun olevan aivan aloittelija, joka ei osaa käyttää laitteitaan.

Täytyy sinne vielä kirjoittaa ja yrittää selvittää asiaa yksityiskohtaisesti. Ei riitä ilmoitus että tästä ei kulje signaali läpi. Kai täytyisi tehdä videokin tilanteesta että ymmärtäisivät ja uskoisivat. En nyt kuitenkaan heti aio myyjälle ilmoittaa että olen avannut sen. Tuo on tyypillistä viivyttelyä jota olen ennenkin kohdannut toimimattomien tuotteiden vuoksi, mutta perusteellisen selvityksen jälkeen maksaneet rahat takaisin. Saa nähdä miten nyt käy.

Edit. 17.3.2021 Kirjoitin sinne uudestaan tarkemman selvityksen, pyysi sitten palauttamaan halvimmalla mahdollisella postimaksulla, joka tässä tapauksessa olisi 7€, ja ilmoittamaan sen hänelle. Ehkä tarkoitti että maksaisi postimaksun takaisin. Mutta ei mielestäni järkevää, varsinkaan kun en pysty varmuudella luottamaan että mitään saisin takaisin, ja postimaksu lähes puolet uuden hinnasta. Vastasin myyjälle että palautus maksaisi noin paljon, ja en lähetä, vaan korjaan itse.

Edit. 18.3.2021 Sain tänään kohteliaan vastauksen, jossa valitteli minulle aiheutunutta vaivaa, ja kysyi että kävisikö  7 US Dollaria hyvitykseksi. Vastasin että se käy, ja pian tulikin raha tililleni.

Eli tuli sitten maksamaan minulle 7,96 USD, ja korjaus- ym. vaiva.

Edit. 24.3.2021 Korjauksia tehdessä mittasin kytkennässä olevat lamput, ne olivat poikki. Kokeilin vielä muut korjaukset tehtyäni, että meneekö signaali läpi, ei mennyt. Lamput pitää vaihtaa. Eli yhteensä 6 vikaa tähän mennessä löytynyt, paljon oli vikoja saatu pieneen tilaan. Tuli mieleen että olikohan ollut jo jollain, joka palauttanut sen lamppujen kärähdettyä, laittoivat sitten vaan korjaamatta uudelleen kiertoon.

 Toinen vastaava suoja:

Tällainenkin minulla on, ja pari muuta vastaavaa, tarkoitettu videolinjojen suojaksi, mielestäni toimii radiollekin, varmaan paremmin kuin tuo edellinen. https://www.ebay.com/itm/CCTV-Video-BNC-COAX-Surge-Protector-Lightning-Arrester-Signal-Protect-Aluminium-/193523633027


  


Kolmas tyyppi 

Näitä minulla on kolme: http://www.crosscountrywireless.net/receiver_protection_unit.htm  Luotan näihin enemmän kuin noihin edellisiin. Tuossa alla kaksi niitä suojaamassa SDRplaytä, nykyisin on kolmaskin. Videolinja suojat on RTL-SDR ja Funcube vastaanottimia suojaamassa.


 

Eihän tällaiset suojaa mitään jos salama iskee kohdalle tai ihan lähelle, mutta kauemmaksi osuneiden salamoiden aiheuttamilta piikeiltä saattaa ehkä suojata. Ainakin on jotain yritetty asian hyväksi tehdä.

Paras suojaus on antennin irroittaminen ja kytkeminen maihin, ja laitteiden irroittaminen sähköstä, mutta kun kuuntelen lähinnä etänä, niin aina sitä ei voi ajoissa tehdä. Siksi osa radioistani on kesällä irti antenneista ja sähköverkosta.

1 kommentti: