Omaa radiohistoriaa

Mielestäni tämän blogin pääjuttu on tuo Omaa radiohistoriaa , joka viimeksi päivitetty 22.12.2013.

keskiviikko 26. lokakuuta 2022

Radio Aktiivi, 100MHz Punkalaidun

 

Elisa lopettaa kotisivut, joten kopioin tämän sivun tähän. Löytyy myös täältä: https://ricksradiopage.blogspot.com/ 
Kuvat ja linkit ei välttämättä toimi 
 

  Radio Aktiivi, 100MHz Punkalaidun

Radio Aktiivi oli luvaton radioasema, eli ns. merirosvoradio, joka toimi Punkalaitumella vuosina 1964-1967, lähettäen ULA-alueella taajuudella 100MHz.
Lähetin oli omatekoinen, toteutettu yhdellä putkella, ja sillä saatiin kuuluvuutta noin 10 km säteellä.
Lähettimen päällä oli  lyhyt ympärisäteilevä antenni, toiminnan alkuvaiheessa sitä lyhennettiin, ettei kuuluvuusalue (ja kiinnijäämisen riski) olisi kasvanut liian suureksi. Lähetysasema sijaitsi erään punkalaitumelaisen liikeyrityksen yläkerrassa, joten aivan maantasossa antenni ei ollut.

Ohjelmaa lähetettiin yleensä yksi tunti myöhään perjantai-iltana, joskus lähetettiin tunnin ohjelma kahtena iltana viikossa. Asema oli hyvin tunnettu paikkakunnalla, mutta paikalliset viranomaiset eivät puuttuneet aseman toimintaan, koska kukaan ei tehnyt rikosilmoitusta. Yleisesti ottaen toimintaa pidettiin nuorten harmittomana ja hyvänäkin harrastuksena.
Lähetys oli myöhään illalla, koska lähetyspaikan lähellä olevat asukkaat olivat valittaneet, että radiolähetys kuuluu läpi televisiokanavalta.
Toiminnan ja toimitustyön päävastuuta hoiti kolme nuorta henkilöä, lisäksi oli vielä noin viisi muuta toimitustyön tekijää.
Ohjelmat nauhoitettiin yleensä etukäteen. Nauhureina oli mm. Marantz-kelanauhuri ja Grundig TK24 -kelanauhuri. Haastatteluja työpaikoilla ja huvipaikoilla tehtiin pienemmällä kannettavallla kelanauhurilla.

Ohjelma oli pääasiassa juonnettua muusiikkiohjelmaa. Musiikki oli enimmäkseen 1960-luvun ulkomaista kevyttä musiikkia ja lisäksi oli seuraavanlaista sisältöä:
- Henkilöhaastatteluja: henkilöitä (punkalaitumelaisia) työnsä äärellä, henkilöitä (punkalaitumelaisia) vapaa-ajan vietossa, esimerkiksi tansseissa paikallisella seurojentalolla
- Paikallisia uutisia (= juoruja): esimerkiksi tietoja kihlautuneista ja muuta vastaavaa. Joskus kerrottiin joidenkin nuorten treffeistä ennen kuin he olivat treffeille ehtineetkään.
- Lyhyitä kuvaelmia vähän samassa hengessä kuin Yleisradion Kankkulan kaivolla -ohjelmat
 
Paikkakuntalaisten keskuudessa käytiin jonkin verran keskustelua siitä, oliko Radio Aktiivin ohjelma korkeatasoista radio-ohjelmaa vai radioaktiivista saastetta.

Toiminnan loppumisen syyt:
Useimmat toimitustyöhön osallistuneet olivat vuosien 1965-67 välisenä aikana lähteneet opiskelemaan muille paikkakunnille.
Joku oli jo ehtinyt mennä naimisiin, joku kihloihin.
Konkreettinen toiminnan loppumisen syy oli se, että "päätoimittajana" toiminut henkilö lähti varusmiespalvelukseen vuoden 1967 helmikuussa.

Ohjelmaa ei ole paljon tallella, koska uusi ohjelma yleensä äänitettiin vanhan päälle, sillä nuorilla ei ollut varaa hankkia aina uusia nauhoja.
Myöskään ei ole tiedossa, onko jotain paperimateriaalia asemasta jossain säilynyt. Radioasemalla oli myös oma QSL-kortti, jota ilmeisesti tehtiin vain yksi - kuuntelijan pyynnöstä!

Tässä on kuitenkin Radio Aktiivin kaksi lyhyttä tunnaria tai paremminkin jingleä mp3 muodossa:
         Tunnari 1                    Tunnari 2

    Radio Aktiivi lähetin
Vieressä on kuva Radio Aktiivin lähettimestä kuvattuna
vuosikymmeniä myöhemmin joten hieman on päässyt ruostumaan.
Lähettimen rakensi aikanaan yksi aseman toimittajista joka opiskeli sähköinsinööriksi.
Klikkaa kuvaa niin näet sen suurempana.


Tämän sivun myötä minuun otti yhteyttä myös toimintaa pyörittäneiden veljesten sisko ja kertoi että kun lähetyksiä aloitettiin niin aluksi aseman nimenä oli Radio Fiasko mutta nimi muutettiin Radio Aktiiviksi koska tuohon aikaan oli usein radioaktiivista saastetta ilmassa ja siitä varoiteltiin lehdissä. Hän kertoi myös että studiossa oli melkoinen meno eikä häntä päästetty ohjelman tekoon.  Asema toimi joskus myös mökiltä Vehkajärven rannalta ja silloin he pyysivät kuuntelijoita vilkuttamaan taskulampulla rannalla jolloin voivat laskea kuinka monella mökilla kuunneltiin.

Lisäys 3.10.2014
Syyskuussa 2014 Radio Aktiivin ydinjoukko piti 50-vuotistapaamisen, siitä kirjoitti Punkalaitumen Sanomat:
http://www.punkalaitumensanomat.fi/etusivu/jutut/02_10_2014_nimismieskin_antoi_piraattiaseman_toimia
Netissä on nyt myös katkelmina viimeinen lähetys:
https://www.dropbox.com/sh/xoovk17l8qbspgs/AADAxlwpfxzap-aYIXi9bHsga?dl=0

Vuonna 2022 löysin allaolevan videon täältä:  https://www.facebook.com/watch/?v=2875310306132996

 

Kokosin tämän sivun lähinnä erään toiminnassa mukana olleen henkilön kanssa käymieni viestien perusteella ja sisältääkin suoria lainauksia hänen tekstistään. Alunperin Radio Aktiivi tuli tietooni kun sattumalta kuulin eräiden Punkalaitumelta kotoisin olevien keskusteluista tuosta asemasta. Havaitsin että asema oli viety paljon pidemmälle kuin tavanomaisemmat lyhyet lähetinkokeilut, ja mielestäni se ansaitsi tulla paremmin esiin menneisyydestä, koska siitä ei tietääkseni ollut lainkaan tietoja internetissä ennen vuoden 2008 loppupuolta.
Jos jollakin on omakohtaisia muistoja tästä asemasta, niin mielelläni niistä haluaisin tietää. Viestiä minulle voi lähettää sähköpostitse muokkaamalla osoite seuraavasta:
rick  at  sci.fi   at=@
Erityisen hieno juttu olisi, jos saisin kuvan tai kopion tuosta aseman QSL-kortista julkaistavaksi tällä sivulla.

Rick
 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti